Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna på parkbänk

Lider du av depression?

Känner du dig ständigt trött, nedstämd eller som om vardagen är övermäktig? Depression är en av våra vanligaste psykiska sjukdomar som orsakar stort lidande och som tyvärr ofta går obehandlat. Det kan påverka allt från arbete till relationer och de enklaste vardagssysslorna.

Skillnaden mellan att vara nedstämd och att vara deprimerad är att besvären påverkar vardagen i stor utsträckning och att de pågår under minst två veckor.

9 tecken på att du är deprimerad:

  1. Nedstämdhet

En av de mest centrala tecken på depression är en konstant känsla av nedstämdhet. Det handlar inte om en tillfällig ledsamhet utan en tyngd som känns närvarande större delen av tiden. Det kan kännas som om inget kan bryta igenom det mörka moln som hänger över dig och även de saker som tidigare gav glädje känns dämpade och meningslösa.

  1. Ökad ilska och irritation

Du är mer lättirriterad och har lägre tolerans för frustration. Små incidenter, som tidigare hade gått obemärkta, kan nu leda till utbrott av ilska eller irritation.

  1. Energilös och trött

Du kan känna dig energilös och trött även efter en natts sömn eller en dags vila. Det är som om kroppen och sinnet inte kan återhämta sig, vilket gör det svårt att utföra även vardagliga uppgifter.

  1. Minskad lust till saker som tidigare gav nöje

Ett av de mest påtagliga symtomen på depression är en minskning av glädje och intresse för aktiviteter som tidigare gav nöje. Sociala sammanhang, hobbies och tid med nära och kära kan kännas överväldigande eller ointressanta, vilket ofta leder till isolering.

  1. Sömnproblem

Sömnstörningar är ett vanligt symptom och kan yttra sig på flera sätt. Du kanske kämpar för att somna, vaknar flera gånger under natten eller sover oroligt. Det kan också orsaka det motsatta - överdriven trötthet, vilket leder till att du sover mycket mer än vanligt utan att känna dig utvilad.

  1. Förändrad aptit

En depression kan påverka din aptit åt båda hållen. Vissa förlorar intresset för mat och går oavsiktligt ner i vikt, medan andra söker tröst i mat och upplever viktuppgång. Båda förändringarna är ofta oplanerade och kan förstärka känslor av självförakt eller skuld.

  1. Överväldigande skuldkänslor

Skuldkänslor är vanligt bland personer som lider av depression. Du kanske känner dig ansvarig för ditt dåliga mående eller upplever skuld över att inte kunna ge ditt bästa i relationer eller arbetsliv. Denna känsla av otillräcklighet kan bli förlamande.

  1. Saknar självförtroende och självuppskattning

Det är vanligt att ha negativa tankar om sig själv som att ”Jag är inte värd något” eller ”Jag klarar ingenting”. Många ser inte ett slut på depressionen och kan till och med känna att framtiden känns hopplös och att livet saknar mening.

  1. Försämrad minnes- och koncentrationsförmåga

Depression påverkar hjärnans funktioner, vilket kan leda till problem med att fokusera, fatta beslut eller minnas saker. Arbetsuppgifter som tidigare var enkla kan kännas oöverstigliga, vilket ofta skapar ytterligare stress och frustration.

Vad kan jag göra själv?

  • Försöka förebygga riskfaktorer som ex. stress.
  • Ha goda rutiner för sömn, träning och kost. Det finns många studier som visar att fysisk aktivitet har en positiv inverkan vid depression. Du får även bättre sömn och ökad motståndskraft mot stress. Ställ väckarklockan på samma tid och skaffa regelbundna hygienrutiner, en daglig dusch och rena kläder. Även regelbundna matvanor är att rekommendera.
  • Undvik alkohol och andra berusningsmedel. Det är inte ovanligt att ta till sig destruktiva beteenden som missbruk för att minska känslor av nedstämdhet och ångest. På lång sikt skapar detta enbart en djupare depression.
  • Undvik att isolera dig - boka in aktiviteter med vänner och familj.
  • Gör lustfyllda saker, trots att lusten kanske saknas just nu. Gör sådant som du brukar tycka om att göra.
  • Vistas i dagsljus - var utomhus mitt på dagen när det är som ljusast. Att ha bra belysning hemma och på arbetet kan också vara en god ide.
  • Hitta stöd hos andra. Att prata med någon du känner dig trygg med kan vara ett viktigt steg mot att må bättre. Det kan vara en nära vän, familjemedlem, terapeut eller annan vårdpersonal.

Känner du någon som lider av depression?

Att vara anhörig till någon som mår psykiskt dåligt kan vara både utmanande och känslomässigt påfrestande. Det kan vara svårt att veta hur man bäst stöttar och vad man får och inte får säga. Är du anhörig och behöver råd?

Psykologens bästa råd till dig som är anhörig till någon som mår psykiskt dåligt

Vi kan hjälpa dig

Om du mår dåligt eller någon i din närhet har det tungt så kan vi hjälpa till. I Feelgood-appen kan du som har tillgång till Feelgood Plus boka in samtal med erfarna psykologer via chatt eller video. Vi hjälper till med digital terapi för flera olika psykiska besvär som stress, sömnbesvär, ångest, depression och nedstämdhet.

Har du självmordstankar?

Om du har tankar på att ta ditt liv eller skada dig själv är det viktigt att söka vård direkt. Självmordstankar är mycket allvarligt och ska behandlas omgående. Du kan vända dig till direkt till 112, en akutmottagning eller psykiatrisk mottagning som hjälper dig direkt.