Hoppa till huvudinnehåll
Kvinna på parkbänk

Lider du av depression?

Depression är ett vanligt tillstånd som orsakar stort lidande och som tyvärr ofta går obehandlat. Före puberteten är det lika vanligt hos flickor och pojkar, men i vuxen ålder är det ungefär dubbelt så vanligt hos kvinnor. Nedstämdhet är vanligt och behöver inte betyda att du är deprimerad. Skillnaden mellan att vara nedstämd och att vara deprimerad är att besvären påverkar vardagen i stor utsträckning och att de pågår under minst två veckor.

Det kan till exempel handla om att du har svårt att gå till jobbet, att du inte orkar sköta vardagssysslor såsom att handla eller betala räkningar eller att du börjar få svårt att ta hand om dina barn.

7 tecken på att du är deprimerad:

1. Du är nedstämd eller irriterad
Vid en depression känner du dig onormalt nedstämd i princip hela tiden. Många har även lätt att bli irriterade och kan få utbrott över småsaker.

2.Du känner dig trött
Du har ingen energi och känner dig konstant trött. Inte ens att vila verkar hjälpa mot din energilöshet.

3. Du saknar lust att göra saker
Brist på intresse är ett vanligt symptom vid en depression. Aktivitetsnivån minskar och du drar dig undan från sociala sammanhang, vänner och familj. Du känner ingen lust att göra saker som du vanligtvis tycker om och mår bra av.

4. Du har sömnbesvär
Vid en depression är det vanligt att man får problem med sömnen. Du kanske har svårt att somna, vaknar mitt i natten eller sover väldigt dåligt. Det kan också vara det motsatta – att du sover hela tiden.

5. Du får ändrad aptit
Aptiten förändras och du går ner eller upp i vikt utan att försöka. En del tappar aptiten och går ner i vikt, medan vissa äter tröstäter och istället går upp i vikt.

6. Du plågas av skuldkänslor
När du är deprimerad är det vanligt att du känner skuldkänslor. Det kan bland annat handla om att man klandrar sig själv för att man mår dåligt eller att man känner skuld över att man inte tar hand om sina relationer som man skulle önska.

7. Du känner dig värdelös
Det är vanligt att ha negativa tankar kring att du är värdelös. Många ser inte ett slut på depressionen och kan till och med känna att livet till meningslöst.

Vad kan jag göra själv?

  • Försöka förebygga riskfaktorer som stress.
  • Ha goda rutiner för sömn, träning och måltider.
  • Aktivt arbeta för att minska eventuellt missbruk av exempelvis alkohol.
  • Det är viktigt att du undviker isolering, boka gärna in aktiviteter med vänner och annat som du kan se fram emot.
  • Försök upprätthålla normal dygnsrytm vad gäller sömn, måltider och fysisk aktivitet. Ställ väckarklockan på samma tid och skaffa regelbundna hygienrutiner, en daglig dusch och rena kläder. Även regelbundna matvanor är att rekommendera.
  • Det är klokt att undvika alkohol och andra berusningsmedel då dessa ofta förvärrar tillståndet.
  • Man har visat att daglig konditionsträning såsom raska promenader hjälper många. Även styrketräning ger bra hjälp. Hitta en motionsform som passar dig och försöka få upp pulsen varje dag.

Det hör till många typer av psykiska besvär att den som mår dåligt drar sig undan från sin omgivning. Om familj och vänner börjar känna sig oroliga för dig kan det vara ett tecken på att du behöver stöd. Är du anhörig till någon som visar de här tecknen kan du hjälpa personen att söka vård.

Få snabb hjälp vid till exempel depression

Du kan få samtalsstöd i den akuta fasen när du inte mår bra, och bedömning av om du behöver fortsatt stöd.

I Feelgood-appen under Feelgood Plus bokar du möte med erfarna psykologer via chatt eller video på vardagar och helger klockan 08.00-17.00. Du kan få hjälp med digital terapi vid flera psykiska besvär som stress, sömnbesvär, ångest, depression, nedstämdhet.

Söka hjälp vid självmordstankar

Om du har tankar på att ta ditt liv eller skada dig själv är det viktigt att söka vård direkt. Självmordstankar är mycket allvarligt och ska behandlas omgående. Du kan vända dig till direkt till 112, en akutmottagning eller psykiatrisk mottagning som hjälper dig direkt.

 

Källa: Doktor24