Hoppa till huvudinnehåll
glad kvinna hjärta

Hjälp ditt immunförsvar att hjälpa dig 

Allt kan vi inte påverka när det kommer till immunförsvaret, men våra dagliga vanor och rutiner har större inverkan än vi kanske tror. Vill du curla ditt immunförsvar lite extra så att det i sin tur kan hjälpa dig på vägen till en frisk och motståndskraftig kropp? Då ska du läsa tipsen nedan. 

Rör på dig

Regelbunden fysisk aktivitet är viktigt för kroppen på många olika sätt – risken för infektionssjukdomar minskar, motion kan till och med kopplas till minskad dödlighet och insjuknande i influensa och lunginflammation. Kom ihåg att all rörelse räknas! Ta en kort promenad, dansa till din favoritlåt, gå upp och ned i trapporna, gå ut och släng soporna eller bara – ställ dig upp en stund. Utöver detta är det bra om du några gånger per vecka rör dig så pass mycket att pulsen ökar och du blir varm. 

Ät allsidigt 

Att äta regelbundet och näringsrikt har en gynnsam effekt på immunförsvaret. För att stärka det lite ytterligare, se till att du får i dig tillräckligt av vitamin A, B6, C och D samt mineralerna magnesium och zink. Det bästa sättet att få i sig dessa ämnen är via kosten. 

Ta hand om din sömn och återhämtning 

Sömn och vila är viktigt för att hjärnan och kroppen ska återhämta sig och hjälper ditt immunförsvar i sitt arbete med att minska risken för sjukdomar. Försök lägga dig och stiga upp vid samma tid varje dag, rör på dig regelbundet och hitta din källa för återhämtning, det kan vara yoga, mindfulness, vara i naturen eller en promenad i långsamt tempo. 

Tänk positivt och se de små sakerna i livet  

Kroppen och hjärnan hänger ihop och vi kan faktiskt hålla oss friskare om vi försöker tänka positiva tankar och vara tacksamma för det vi har. Att skriva tacksamhetsdagbok då och då hjälper oss att fokusera på det som är bra. Skriv ned tre saker som du är tacksam för på kvällen innan du ska sova, stort som smått – att du är frisk, att du fick en underbart god kopp kaffe eller att grannen vinkade glatt på morgonen. Testa under en vecka och se vad du upptäcker. 

Ta hand om dig!