Från vårdepp till vårpepp: tips för att hänga med i vårkänslorna
Med vårdagjämning, mer värme och mer ljus väcks vårkänslorna i oss. Men vad händer i kroppen? Vad ger energi? Varför känner vissa vårdeppighet? Feelgoods läkare Helena Svedlund förklarar och ger tips på vad man kan göra om man känner mer depp än energi.
Varför känner vi oss trötta?
När ljuset ökar på våren reagerar vårt hormonsystem. Melatonin, som hjälper oss att sova, bildar vi mindre av. Det gör att vi sover mindre, eller har mindre behov av att sova. När ljuset kommer tillbaka ökar insöndring av serotonin, vårt ”må bra-hormon” och även ”komma igång-hormonet” dopamin. Men vi reagerar olika snabbt på ljusförändringen. En del av oss är lite segare. Då blir inte ökad ljusmängd direkt en energi- eller må bra-boost. Det leder istället till vårtrötthet (nedstämd, hängig, seg, energibrist, olust, sockersug och initiativlöshet). Det blir en fördröjning på reaktionen att bli pigg och energifylld när ljuset kommer tillbaka.
Det är ungefär 15 % av Sveriges befolkningen som upplever någon nivå av vårtrötthet. Energin är lägre och det känns svårt att dra igång aktiviteter.
Sedan finns det en mindre del (ca 3 %) av oss som reagerar på ökad ljusmängd med en egentlig depression. Då är det mer varaktigt och djupare symtom som inte går över på några veckor.
Kan det variera från person till person eller från år till år?
Reaktionen dessa personer upplever beror på hur vi har det i livet när ljusomställningen kommer. Om vi t ex har mycket att göra på jobbet, mycket aktiviteter på gång, mycket med familjen etc, så får vi mindre tid att slappna av, sova ordentligt, röra på oss osv. Då kan vi uppleva starkare reaktion. Det sitter dock inte i så länge, ha tålamod med dig själv i ett par veckor till max en månad. Sen bör det vara över.
För att hantera att vi reagerar olika inom familjen eller på jobbet, och slippa skav mellan varandra, gäller det att ha tålamod och respekt för att vi är just olika. Det kan vara svårt att se signalerna hos någon annan. Kanske upplever man att personen har mindre tålamod, och är kanske lite frånvarande. Det hjälper inte att försöka dra igång sin partner eller kollega. Var omtänksam om den som inte hänger med i första vändan av ljus- och energikicken på våren.
Kan vi inte bara ställa oss i solen och ladda?
Tyvärr kan man inte välja eller styra om man är en person som reagerar långsammare. Men det finns sätt att göra det lättare och även förebygga.
Tips för att hänga med i vårkänslorna:
- Jämför dig inte med andra. Försök istället att jobba med acceptansen – ”så här funkar jag”. Kämpa inte emot, utan lyssna på dig själv.
- Stanna upp och blicka inåt: ”Hur har min dag varit?”, ”Vad har jag för energi kvar?” Det kan hjälpa dig att ha koll på dina resurser, att energifördela för att öka förståelsen och acceptansen.
- Fundera på hur du vill ha det den här perioden då vi går från mörker till ljus. Lägg inte in för mycket på att göra-listan varje dag.
- För att underlätta och även förebygga är det viktigt att följa sina rutiner med sömn, måltider och motion. Allt det hjälper för att undvika vårtrötthet.