Företagshälsovård kan spara samhället miljarder
Förebyggande åtgärder kan minska kostnaderna för sjukvården med miljarder och bidra till längre, friskare liv för tusentals individer. Det har länge varit vår ståndpunkt att förebyggande insatser är avgörande för att minska ohälsa och kostnader på arbetsplatser. Nu har denna övertygelse stärkts ytterligare av ny forskning från SNS, författad av hälsoekonomen Kristian Bolin, som visar på de stora samhällsekonomiska fördelarna med att förhindra livsstilsrelaterade sjukdomar.
– Låt säga att andelen svenskar som röker, är överviktiga eller feta, rör sig för lite eller dricker alkohol minskar med 10 procent. Då sjunker kostnaderna för vård och produktionsbortfall med över 20 miljarder kronor på tio år. Därtill kommer stora hälsovinster för enskilda personer, säger Kristian Bolin, professor i hälsoekonomi.
Livsstilsrelaterade sjukdomar som orsakas av rökning, övervikt, stillasittande och hög alkoholkonsumtion leder inte bara till sämre livskvalitet och ökad risk för dödlighet, de utgör också en stor ekonomisk börda för samhället och arbetsgivare. Enligt rapporten uppgick kostnaden för dessa faktorer till mellan 40 och 55 miljarder kronor per år under perioden 2011-2021. Genom att implementera effektiva förebyggande insatser skulle en betydande del av dessa kostnader kunna minskas, vilket även skulle gynna företagens produktivitet och medarbetarnas välmående.
Företagshälsovårdens potential
Med insatser som regelbundna hälsoundersökningar, livsstilsprogram och uppföljningar för arbetstagare kan företagshälsovården spela en central roll för att identifiera riskfaktorer innan de utvecklas till allvarliga hälsoproblem.
Ändå saknar nästan hälften av Sveriges arbetsstyrka tillgång till företagshälsovård. Detta är en missad möjlighet för preventivt hälsoarbete, speciellt i en tid när trycket på sjukvården är stort. Vi ser att arbetsgivare som investerar i sina medarbetares hälsa kan minska sjukfrånvaron och skapa en hållbar arbetsplats.
– Att företagshälsovården inte utnyttjas fullt ut i det förebyggande arbetet är egentligen en förlorad möjlighet för både arbetsgivare och samhälle, säger Bolin. Företagshälsovården erbjuder en kontinuitet i kontakten med medarbetarna, vilket gör det enklare att skapa en hälsosam arbetsmiljö och hålla personalen frisk. Här kan arbetsgivare tillsammans med företagshälsan aktivt bidra till folkhälsan - och samtidigt gynna produktiviteten.
Hur vill ni att Feelgood stödjer er?
Vill ni skapa en arbetsmiljö där hälsa och prestation går hand i hand? Vi finns här för att guida er, både i det akuta och för långsiktigt hållbara insatser. Hör av er här.