Chefer dricker mest: Dags att agera förebyggande
CAN:s nya undersökning på uppdrag av Systembolaget, "Yrke och alkohol", baseras på data från över 8 000 yrkesverksamma svenskar och belyser stora skillnader i alkoholvanor mellan olika yrkesgrupper. Chefer, och särskilt verkställande direktörer, dricker mest alkohol, med en genomsnittlig konsumtion på 26 standardglas per månad. Nästan sex av tio intensivkonsumerar, vilket innebär att de dricker stora mängder vid ett och samma tillfälle minst en gång i månaden. Snickare, murare och anläggningsarbetare ligger inte långt efter, med drygt 24 glas per månad och nästan hälften som intensivkonsumerar.
Magnus Nyqvist, expert på skadligt bruk på Feelgood, kommenterar resultaten:
- Det bekräftar den bild vi redan sett, i kombination med andra undersökningar. Det finns sannolikt flera orsaker, som ekonomiska möjligheter och den ökade stressen i chefsrollen, där alkohol ibland används för att koppla av.
Nyqvist betonar också vikten av att arbetsgivare känner till vilka yrkesgrupper som löper högre risk och att det är avgörande att arbetslivet är medvetet om detta för att kunna förebygga problem.
Trots den höga konsumtionen är det inte cheferna som drabbas hårdast av alkoholberoende. Istället är det yrkesgrupper som restaurangpersonal, revisorer, finansanalytiker och fondförvaltare som löper störst risk för alkoholrelaterade problem. Restaurangpersonal ligger högst på listan, med nästan var femte anställd som uppfyller kriterierna för alkoholbrukssyndrom. I motsats till detta rapporterar yrken som undersköterskor, grundskollärare och sjuksköterskor de lägsta konsumtionsnivåerna och få problem med alkoholberoende.
Intressant nog visar rapporten att både manliga och kvinnliga chefer konsumerar mycket alkohol, men att det finns skillnader i mönstren för hur alkohol påverkar dem. Medan manliga chefer toppar listan för berusningsdrickande, har kvinnliga chefer högre risk för att utveckla alkoholberoende. Kvinnor inom industrin, särskilt i yrken som maskinell tillverkning och transport, ligger också högt när det gäller både intensivkonsumtion och alkoholberoende.
Rapporten visar att en persons yrke delvis påverkar deras alkoholvanor, men att andra faktorer som ålder och kön också spelar in. Det innebär att även om yrkesval har viss betydelse, finns det andra avgörande faktorer som påverkar riskerna för alkoholrelaterade problem.
Lyssna på när Magnus Nyqvist kommenterar undersökningen i P4 Göteborg
Förebyggande insatser gör skillnad
Vi vet nu att alkoholrelaterade problem är ett betydande problem på arbetsmarknaden. Att blunda för detta är inte bara riskabelt för arbetsmiljön, det är också en stor kostnad för företagen. Arbetsprestationen kan påverkas långt innan en medarbetare utvecklar ett skadligt bruk. Även en "dagen-efter-effekt" där alkoholen har lämnat kroppen men sömnen är störd, kan leda till sämre koncentration, minskad reaktionsförmåga och en ökad risk för olyckor på arbetsplatsen.
- Att arbeta medvetet och förebyggande på arbetsplatsen kan betyda mycket, och här har cheferna en central roll, säger Ann Carlsson Meyer, vd på Systembolaget.
Chefer har ett särskilt ansvar för att skapa en sund kultur på arbetsplatsen genom att sätta tydliga riktlinjer och erbjuda rätt stöd för sina medarbetare. De behöver inte bara hantera sin egen alkoholkonsumtion och stress utan också säkerställa att arbetsplatsen erbjuder det stöd som behövs för att förebygga skadligt bruk.
Genom att agera proaktivt kan företag skapa en arbetsmiljö där återhämtning och balans är i fokus, vilket minskar risken för sjukfrånvaro och arbetsrelaterade olyckor. Företag som integrerar långsiktiga strategier, såsom stödprogram och utbildningar, kan bidra till en hållbar arbetsmiljö där omsorgen om människan går hand i hand med framgångsrik företagsamhet.
Feelgood Skadligt bruk
Feelgoods specialistområde Skadligt bruk kan hjälpa er med kartläggning och policy, utbildning, rådgivning, provtagning, utredning och vid behov behandling i egen regi hos Nämndemansgården.