Hoppa till huvudinnehåll
promenad med hund

Att leva i orostider - kan rörelse dämpa oro?

Först en pandemi, en pågående klimatkris, direkt efter det uppstår ett krig nära Sverige, skyhöga elpriser, höjda räntor och matpriser. Och så är lågkonjunkturen på ingång. Får jag behålla jobbet? Nya kriser och orosmoln avlöser konstant varandra nu. Hur länge orkar vi? 

På Feelgood har samtalen från oroliga människor och chefer ökat under hösten. Man har sett en markant ökning av kontakter med psykolog under 2022 (från 8 procent till 23 procent av bokade besök), fördelningen mellan män och kvinnor har också förändrats från att vara övervägande kvinnor (71 procent) till att nu vara en majoritet av män som söker kontakt med psykolog (53 procent).

- Vi har oro både på jobbet och privat. Det märkliga är att när vi mår som sämst då tenderar vi att prioritera bort just de viktigaste sakerna. Vi isolerar oss och blir stillasittande, kryper in i grottan. När vi borde göra tvärtom, istället ut och gå och träffa vänner, berättar Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood.

Fysisk hälsa - ett av de bästa sätten att hantera stress och oro

- Det är ohälsosamt att gå runt med anspänning under lång tid och kan leda till långvariga problem som svår värk eller utbrändhet. Vilket kan leda till en ond cirkel, man tränar ännu mindre när man får smärta och saknar energi. Många sitter med uppdragna axlar på grund av starka känslor som rädsla och frustration. Eller biter ihop käkarna omedvetet. Motion är viktigt för att lösa den anspänningen. Det spelar ingen roll vilken typ av motion utan det är själva rörelsen som är viktig. Träningen är avslappnande, säger Charlotte. 

- Det är verkligen viktigt att chefer kan vara flexibla och stödjande i dessa svåra tider. Jobbet kan vara stressfyllt men ledningen kan också ordna så att jobbet blir ett andrum, en oas, från privata problem. Tipset är även att kollegor och vänner stöttar varandra att röra sig mer för att öka hälsan. För den fysiska hälsan påverkar den psykiska hälsan, säger Charlotte.

Tips för mer rörelse och välmående:

  • Lunchpromenad på jobbet
  • Gå-möten 
  • Viktigt att chefen möjliggör motion för sina anställda, genom exempelvis friskvård, träna på lunchen, ordna tillgång till cykelrum och dusch.
  • Viktigt att tänka på annat också. Vi behöver andrum, inte ständigt älta det negativa. Avled till det positiva. 

När du känner oro – gå ut och gå 

Motion och rörelse är alltså ett utmärkt sätt för kroppen och tankarna att komma lite mer i balans. Det är välkänt inom psykiatrin där man skriver ut motion på recept. Läkartidningen skrev även under hösten en artikel med rubriken Fysisk aktivitet kan ha omedelbar effekt på depression och ångest. Träning förbättrar välbefinnande och kognition, minskar stresshormonet kortisol och ökar blodflödet i hjärnan. 

Vi behöver prioritera aktiviteter som vi tycker om och mår bra av. Få återhämtning i vardagen och balansera för den belastning som krisen innebär. 

Men ibland räcker inte de egna strategierna till, och oron börjar påverka vardagen mer och mer. Då kan du behöva hjälp av en psykolog för att hantera situationen. För dig som via din arbetsgivare har tillgång till Feelgood Plus finns möjlighet att boka digitalt möte med psykolog i Feelgood-appen.