Hoppa till huvudinnehåll
vinglas

Är ni beredda? Många kan behöva stöd efter sommaren

Sommar, semester, alkohol - det hör ofta ihop men kan bli en farlig kombination. Sommaren och semestern är alltid en tid då vi dricker mer och oftare och det är viktigt att reflektera över sina alkoholvanor och hur de faktiskt inte bara påverkar dig själv utan även andra.

En nyligen genomförd undersökning* visar att varannan tillfrågad svensk dricker mer och oftare under semestern. Hela två av tre - de flesta kvinnor - säger sig påverkas negativt av andras drickande.

Fler kvinnor än män svarar att de påverkas negativt av andras drickande, samtidigt som det är vanligare att mäns drickande påverkar andra negativt.

Alkohol är inte som vilket livsmedel som helst. Det är en sinnesförändrande drog som är toleranshöjande precis som många andra droger. Det innebär att du måste höja dosen för att få samma effekt och det är alltså det som gör att man dricker mer och mer. Det är det som gör att en som ”tränat” länge kan uppnå en promillehalt på 2 eller mer utan att det märks, medan den ”otränade” är medvetslös vid 1 promille. Det är därför du känner ruset av två glas vin i början av semestern men om du dricker lite varje dag så behövs det plötsligt fyra glas för att få samma effekt i slutet av semestern.

Överläkare Fredrik Spak på Sahlgrenska rapporterar (sverigesradio.se/artikel/farliga-drickandet-pa-semestern-satt-din-grans) att det inte är ovanligt att få in abstinenta patienter efter semestern.  Det som är viktigt är naturligtvis att efter semestern dra ner på alkoholen igen till riskfria nivåer. Men det kan vara svårt, särskilt om det hänt något under semestern. En skilsmässa står inför dörren eller det är extra stressigt på jobbet t ex. Då är det lätt att fortsätta med sina riskfyllda alkoholvanor och ett skadligt bruk är nästa steg.

Mycket kan också ha hänt under pandemin med ensamhet och negativ stress och sedan kommer semestern på det. Det kan bli problem för många när de ska tillbaka till arbetsplatsen efter sommaren. Det kommer att bli en utmaning för chefer att ha koll på hur medarbetarna mår i det nya flexibla arbetslivet. Högre krav kommer att ställas på tydlighet, anpassningsförmåga, hälsa, hållbarhet och att lära nytt. Chefer kommer att behöva ett ökat stöd.


*Undersökningen gjordes på uppdrag av IQ under perioden 17–18 juni 2021. Totalt deltog 1 018 personer i åldern 18–79 år.