Sofistikerade (och riktigt goda) alkoholfria drinkar
Det finns gott om tillfällen där alkoholen ofta har en central plats. Samtidigt blir allt fler människor intresserade av alkoholfria alternativ. Just därför kan det vara trevligt att satsa lite extra på några alkoholfria drinkar. Här bjuder vi på några sofistikerade, ganska avancerade, men riktigt goda alkoholfria drinkar.
Eau Nordique
För att ge våra drinkar en mer vuxen smak har vi sökt oss till torkade frukter, örter och kryddor. En av de blandningar vi gillar extra mycket är den vi kallar Eau Nordique. Här har vi hämtat inspiration från från den klassiska nordiska akvaviten. Resultatet ger ett vatten som domineras av kamomill och fläder följt av en mild men ytterst välkomnande beska med lång eftersmak. En perfekt bas till en rad olika drinkar.
- 500 ml vatten
- 2 tsk torkad kummin
- 2 tsk torkad koriander
- 2 tsk torkad fänkål
- 1 tsk torkad fläder
- 1 tsk torkad kamomill
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt dem koka upp. Sänk därefter temperaturen och låt blandningen sjuda i 8 minuter. Sila vattnet från de torkade kryddorna. Buteljera vattnet i en glasflaska och förvara det svalt. Om vattnet förvaras kylt och förslutet håller det i cirka 3 veckor.
Alkoholfri Tom Collins
Drinken Tom Collins är en av världens största cocktailklassiker. Enkelt uttryckt består den av en lemonad av färskpressad citron, socker och sodavatten tillsammans med kryddig gin och kylande is. En Collins tillreder du alltid direkt i serveringsglaset. Då både kyls och blandas drinken på samma gång och blir dessutom svalare under tiden du avnjuter den. I vår egen tolkning av Collins erbjuder vi, med hjälp av Eau Nordique, en intressant och smakrik lemonad av blommig ört, kamomill och frisk citrus. Passar perfekt som en enkel välkomstdrink eller fördrink.
- 35 ml Eau Nordique
- 30 ml färskpressad citronjuice
- 20 ml sockerlag
- sodavatten
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna utom sodavattnet i ett långsmalt glas. Rör om och kyl ner tillsammans med lite is. Fyll därefter hela glaset med is och toppa drinken med sodavatten. Rör om lite till och garnera drinken med nyuppskuren citron.
The Caretaker
Det här är en drink som är perfekt att servera när som helst och den fungerar utmärkt som en festlig och annorlunda bål. Den går dessutom att förbereda och buteljera på flaskor för att ta med på picknicken.
- 40 ml morotsjuice
- 20 ml färskpressad limejuice
- 10 ml sockerlag
- 1 stänk Tabasco
Gör så här:
Rör drinken i ett stort frostat Rocksglas på antingen iskuber eller en stor isbit. Garnera med färska och tunna morotsskivor.
Last minute
Last minute har något av en skarpare karaktär. Det är en uppfriskande lemonad med en kryddig ton av chili, peppar och ingefära som har en rökig eftersmak. En perfekt drink såväl en varm sommardag som en murrig och kulen vinterdag.
- 20 ml färskpressad limejuice
- 15 ml chilisockerlag
- 40 ml Ginger Ale
- 1 nypa Hickorysalt
- Florsocker
Gör så här:
Rulla en hel lime mot skärbrädan så att den blir mjuk och lättare att jobba med. Dela den på hälften och pressa ut saften från den ena halvan. Vänd sedan limen ut och in så att fruktköttet blottas – det blir en perfekt garnering! Häll den pressade limejuicen tillsammans med de andra ingredienserna över en stor isbit och rör sedan runt med en sked. Strö rikligt med florsocker på den ut- och invända limen, lägg den på toppen av isbiten och låt den falla ner i drinken. Florsockret kommer att ge ifrån sig en frisk sötma som blir pricken över i:et.
Alkoholfri Vermouth (Sureause)
En av de mest vanliga alkoholbaserna i en cocktail är vermouth. I denna alkoholfria Vermouth har vi hämtat smak- och doftinspiration från en fransk aperitif med bas av druvor och citron. Den är lättare i sin smak och har både sötma och välbalanserad torrhet. Vi kallar den Sureause.
Till 1l Sureause:
- 500 ml fläderkoncentrat (flädersaft av valfritt märke)
- 300 ml vatten
- 1 kilo strösocker
- 1 droppe bergamottolja (kan bytas ut mot skalet från en färsk apelsin)
- 35 ml äppelcidervinäger
- 2 msk apelsinmarmelad (gärna med skal)
- 2 st persikohalvor (konserverade)
- 10 st torkade aprikoser
- 6 st torkade plommon
- 1 krm torkad fläder
- 1 krm torkad lavendel
- 1 krm torkad kamomill
- 1 nypa torkad malört (inte mer)
- 8 st torkade valnötter
- skalet från 1 citron
Gör så här:
Blanda fläderkoncentratet och vattnet i en kastrull på hög värme. Tillsätt hälften av strösockret och rör om ordentligt. Tillsätt därefter resten av ingredienserna, sänk temperaturen och låt sjuda på medelhög värme i cirka 30 minuter. Sila blandningen och buteljera den i väl rengjorda glasflaskor innan du låter den svalna. Förvara sedan i kylskåp.