Så lyckas du med nyårslöftet
Vi är nu inne i ett nytt år, som för många innebär nya möjligheter och utmaningar. Om du är en av dem som antagit ett nyårslöfte så är du inte ensam. Men håll ut och ha tålamod. Enligt forskning så tar det drygt 60 dagar att få en beteendeförändring till att bli en vana. Den tröskeln kan givetvis kännas hög i början så risken att vi bryter löftet innan är tyvärr stor.
Vad kan vi då göra för att bredda möjligheten att lyckas med vårt löfte? Det första är att inte kalla det för just löfte utan att istället sätta mål. Det andra är att inte tänka att vi ska sluta med något, utan fokusera på att vi ska börja med något nytt.
Men vi börjar med målet. Ställ dig frågan, vad är det vill vi ha mer av i livet? Är det äventyr, kanske lära sig spela ett instrument eller är det ett hälsomål. Vad är det specifikt vi vill ha mer av och hur gör vi det realistiskt att nå? Det sistnämnda kan innebära att söka råd och stöd från andra som kan bidra med kunskap men det kan också vara nära och kära som hjälper till att hålla motivationen uppe. Det är också viktigt att komma ihåg att det är okej att misslyckas, för det kan vi lära oss av. Känns målet för stort och långt bort, bryt då ner det till delmål för att lättare hålla fokus och se framgång.
Åter till tankegången att börja och inte sluta, ett så kallat ”närmandemål”. En studie från Stockholms universitet (Per Carlbring, professor i klinisk psykologi) visar att formuleringen har stor betydelse för resultatet av förändringen och målet. Det kan vara att börja äta mer frukt och grönt och med det så minskar godisätandet. Eller istället för att tänka att ”jag måste sluta stressa” så kan du formulera att du vill ”hitta mer återhämtning under dagen.”
Dessutom kan du öka chansen till succé genom att packa träningsväskan kvällen innan och ställa den vid dörren, eller rulla ut din yogamatta innan du går hemifrån för att påminna dig om att varva ner på kvällen.
- Belöningar och positiv feedback hjälper att stärka önskat beteende. Fira gärna vid uppnått delmål, det ökar motivationen att nå slutmålet.
- Tänk igenom vad du verkligen önskar dig och planera därefter.
- Identifiera eventuella hinder för att kunna nå ditt mål, plocka fram det som stärker beteendeförändringen.