Psykologens bästa tips till dig som är anhörig till någon som mår psykiskt dåligt
Att vara närstående till någon som mår dåligt kan få en att känna sig maktlös och otillräcklig. Det kan kännas svårt att veta vad man ska säga eller hur man på bästa sätt stöttar. Därför har vi pratat med Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood, som delar med sig av fem värdefulla tips för dig som är anhörig.
1. Välj rätt tillfälle
Välj en stund att prata när både du och din närstående har möjlighet att avsätta tid för ett längre ostört samtal. Att prata i en lugn miljö utan störningar kan göra det lättare för din anhöriga att dela och för dig att lyssna.
2. Lyssna med ett öppet sinne
Möt samtalet med en öppen, icke-dömande inställning och undvik att tolka eller dra egna slutsatser för snabbt. Visa att du lyssnar aktivt genom små signaler som att nicka, humma eller hålla ögonkontakt, och ställ gärna följdfrågor.
3. Våga ställ svåra frågor
Fråga rakt ut om din närstående har haft tankar om att inte vilja leva. Att fråga om sådana tankar är inte farligt – tvärtom är det att undvika frågan som kan vara riskfyllt, eftersom personen annars kanske inte får rätt stöd. Kom ihåg att även om många som mår dåligt har självmordstankar, gäller det långt ifrån alla. Att våga fråga ger däremot den som behöver det en möjlighet att öppna sig.
4. Uppmuntra till att söka vård
Stötta personen i att söka rätt vård och hjälp om det behövs. Följ upp hur det går och hjälp gärna praktiskt med att kontakta vården. När man mår dåligt kan det vara svårt att förklara sin situation och att själv driva processen. Erbjud stöd som att boka tid eller följa med på besöket.
5. Ge stöd i vardagen men ersätt inte professionell vård
Stötta personen i vardagen så gott du kan, men kom ihåg att detta inte ersätter behovet av professionell hjälp. Din roll är att vara ett stöd på vägen, inte att axla ansvaret för behandlingen.
Vi kan hjälpa dig
Om du mår dåligt eller någon i din närhet har det tungt så kan vi hjälpa till. I Feelgood-appen kan du boka in samtal med erfarna psykologer via chatt eller video. Vi hjälper till med digital terapi för flera olika psykiska besvär som stress, sömnbesvär, ångest, depression och nedstämdhet.