Nyårslöften: En guide för förändring i livet
Varje år startar med nya löften om förändring och en nystart. Men varför är det så svårt att hålla fast vid dem? Svaret ligger delvis i hur vi formulerar våra mål – och i vilka strategier vi använder för att nå dem. Forskningen visar att det finns enkla, men effektiva, sätt att öka chansen att lyckas.
Starta något nytt istället för att stoppa något gammalt
Ett av de mest kraftfulla knepen är att fokusera på att börja med något positivt, snarare än att undvika något negativt. När du sätter upp ett närmandemål, som att börja träna eller äta nyttigare, skapar du möjligheter för framgång istället för att känna dig begränsad.
– När vi ersätter dåliga vanor med goda skapar vi en mer hållbar förändring, både individuellt och i grupp, säger Charlotte Valleskog, chefpsykolog på Feelgood.
Forskningen visar att människor med närmandemål lyckas bättre. Hela 59 procent av dessa når sina mål, jämfört med 47 procent av dem som försöker undvika något.
Gör målen små, tydliga och realistiska
Oavsett om du vill springa ett maraton eller dra ner på skärmtiden är det viktigt att börja smått. Delmål är din bästa vän. De gör stora mål hanterbara och ger känslan av framgång längs vägen.
Använd SMART-metoden:
- Specifika: Definiera exakt vad du vill uppnå.
- Mätbara: Bestäm hur du mäter framgång.
- Accepterade: Välj något du verkligen vill, inte bara borde.
- Realistiska: Se till att målet är genomförbart.
- Tidsbundna: Sätt en deadline för ditt mål.
– Att genomföra mindre och färre förändringar i början gör att man bygger en stabil grund innan man tar sig an större utmaningar, förklarar Valleskog.
Hitta kraft i gemenskapen
Att involvera andra kan ge en extra motivationskick. Det kan innebära att be om stöd från en vän eller familjemedlem. Enligt en studie från Linköpings och Stockholms universitet hjälpte socialt stöd många att hålla sina nyårslöften längre.
– För att lyckas med förändringar hjälper det om det är fler med på tåget och stöttar varandra mot samma mål, säger Valleskog.
Belöningar spelar också en viktig roll. Fira dina framsteg – kanske med nya springskor efter en månad med regelbunden träning, eller en middag ute. Små belöningar gör resan mot målet roligare.
Nyårslöften som livsförändring
Nyårslöften är inte bara symboliska – de kan bli kraftfulla verktyg för personlig utveckling. De fungerar som en startpunkt för förändring där varje liten framgång leder till större självtillit.
Charlotte Valleskog sammanfattar det väl:
– De faktorer som hjälper oss att lyckas med nyårslöften fungerar lika bra när vi vill göra större förändringar i livet. Det handlar om att ersätta dåliga vanor med goda, börja med små och realistiska förändringar och följa dem.
2025 väntar på att bli ditt år, vad vill du börja med?