Hoppa till huvudinnehåll
semester

Min önskesommar

Minnena av det evighetslånga sommarlovet dröjer sig fortfarande kvar hos många av oss. Skolan var slut, därmed också krav och måsten. Massa tid att umgås med kompisar. Väder för utomhusaktiviteter, bad och sol. Förhoppningsvis skapades många positiva minnen från somrarna, och vi återvände till skolan med motivation och längtan efter att sätta igång med nästa årskurs.

Lyckoforskning visar att vi känner känslor av lycka när vi ser fram emot något positivt som kommer längre fram. Att fantisera om en semester, hur bra vi kommer må, saker vi ska göra som ska bli roligt, får oss att känna lycka och glädje. När vi sitter på kontoret en is-regnig eftermiddag i mars kan det ge glädje att tänka på semestern i juli och planera för den. 

Det blir inte alltid som vi tänkte

När semestern väl kommer blir den inte alltid som vi fantiserade om. Många känner faktiskt stress under semestern. Man upplever krav och måsten att umgås med familj eller sätta igång med hemmaprojekt, trots att det inte alls är ens första val. Det är fler viljor att ta hänsyn till. Packning och planering tillkommer som ytterligare uppgifter, liksom planering av måltider. Vi faller ur goda rutiner, och har kanske inte samma bekvämlighet som hemma. Relationerna testas och det blir mer konflikter. Det är vanligt att vi sätter ambitionsnivån högt, och försöker tillgodose allas önskemål och vara till lags. Det vi försöker hinna och orka med är inte alltid realistiskt. 

Hitta rätt återhämtning

Semestern är för många en period där man önskar återhämtning. Återhämtning får du när du ägnar dig åt aktiviteter som är kravlösa, energivande och innebär andra moment än de som gjorde dig trött från början. Att sitta i tysthet i en båt och fiska kan vara en perfekt återhämtning för den som annars sitter på ett brusigt kontor. Att träffa vänner kan ge återhämtning om du har haft perioder av isolering och mycket jobb framför datorn. Att ta dagen som den kommer och göra saker på känsla kan vara bra återhämtning om man vanligtvis har ett tidspressat schema. 

Vi vill inspirera dig till att ha återhämtning i åtanke när du planerar din semester. Hur ser ditt liv ut i vanliga fall, och vad är då motsatsen till det? Som är kravlöst, roligt och ger energi? 

önskesommar

Hur vill du känna dig efter sommaren? 

Hur skulle du vilja att sommaren ska vara, utan att ta hänsyn till andra? Är det återhämtning och en utvilad känsla du är ute efter, kanske du också behöver göra en plan och lämna utrymme för det. Vill du ha mer äventyr, vad är det för dig och hur får du det att bli av? Vill du umgås med vänner och familj för att du har längtat efter dem, hur och när kan du göra det? Ta en stund och fundera över hur du vill att din sommar ska ser ut, så ökar du chanserna betydligt att det faktiskt blir din önskesommar. Skriv ner dina planer och tankar. 

När du har gjort det, så lägger du in öppna dagar, tid för reflektion, tid för spontanitet, och marginal för packning, planering och annat. Fundera på vilka moment som ger energi och vilka som möjligen kan ta energi. Ta modiga beslut att vänligt men bestämt tacka nej till sånt som inte passar in i din önskesemester, eller ge ett förslag som passar dig bättre. Ställ dig också frågan hur du vill ha det med goda vanor som träning, sömn, kost och alkohol, och om du vill sätta upp små hälsosamma regler för dig själv. Vad är ditt yttersta mål med semestern? Ligger allt planerat i linje med det? 

Genom att ge semesterplaneringen lite tankekraft och planering så har du större chans att få till din önskesommar, och förhoppningsvis återvända till jobbet med samma motivation och glädje som när du var barn och höstterminen startade.

Vi på Feelgood önskar dig en härlig energigivande sommar!

 

Källor: Återhämtningsguiden av Niclas Almén och Authentic Happiness av Martin Seligman