Hoppa till huvudinnehåll
skärm i mörker

Hälsosam skärmtid

Upplever du som förälder att det här med skärmtid är ett svårt ämne? Kanske är det en extra utmaning att hitta balans nu under den kallare och mörkare årstiden (även för dig själv)?

Feelgoods samarbetspartner Generation Pep har sammanställt tips från forskaren Sissela Nutley , som bland annat har tittat på hur vår hjärna påverkas av den allt mer digitala världen och vår digitala närvaro. 

Generation Pep logo

Forskarens bästa tips

  • Uppmuntra till rörelsepauser
    Ingen mår bra av att sitta stilla längre stunder. Försök därför att uppmuntra ditt barn att ta rörelsepauser så att tiden vid skärmen blir mindre stillasittande. Tänk också på att vi alla måste röra på oss varje dag och att därför frigöra tid för minst en timmas fysisk aktivitet per dag för barn och unga mellan 5-17 år.
  • Uppmuntra till digital balans
    Stötta ditt barn i att skapa digitala vanor och förhållningssätt som uppfyller barnets alla behov (läs om dessa och den mentala tallriksmodellen på www.detsynsinte.se). Låt gärna sista timmen innan läggdags vara skärmfri. Se till att nattsömnen inte blir störd genom att lämna mobilen utanför sovrummet och använd istället en väckarklocka som alarm.
  • Gör överenskommelser hemma
    Prata ihop er hemma och sätt gemensamma förhållningsregler kring hur ni ska använda digitala medier. Kom då ihåg att barn inte gör som du säger utan som du gör. Vilka tillfällen ska vara skärmfria? Vid maten? Vissa dagar? Vad gör ni istället?
  • Skapa distraktionsfri fokustid
    Hjälp barnet att lägga upp skolarbetet så att det kan fokusera på en sak i taget och undvik distraktioner. Lägg till exempel mobilen i ett annat rum vid läxläsning.
  • Engagera dig i vad barnen gör på nätet
    Var insatt i vad som händer på skärmen, så blir det lättare att stötta ett positivt och hälsosamt användande. Kan ni göra något tillsammans?
  • Diskutera hur man beter sig schysst på nätet
    Vad är okej att skriva, posta och säga till andra? Berätta hur ditt barn kan agera om någon annan blir utsatt för nätmobbning. Man kan exempelvis skriva att man inte håller med, filma av innehållet med en annan mobil och visa för en vuxen eller trycka på ”anmäl innehåll”.
  • Prata om faror
    Var medveten om riskerna som finns på nätet, där också personer som utnyttjar barn har tillgång till de tjänster som barn och unga använder. Prata om detta med ditt barn och vad ni tillsammans skulle göra om något obehagligt hände, såsom att barnet blir övertalat att skicka en avklädd bild (ibland mot betalning). Det är vanligt att barn inte berättar om obehagliga händelser av rädsla för negativa konsekvenser, till exempel att föräldern ska bli arg eller förbjuda appen. Minska risken genom att prata om hur ni skulle hantera det tillsammans, oavsett vilken roll barnet hade i sammanhanget.

Ladda ned den fullständiga Föräldraguiden på www.detsynsinte.se för mallar över hjärnans behov samt Det syns inte-appen som riktar sig till unga själva.

 

Källa: Generation Pep