Hoppa till huvudinnehåll
Promenad på löv

Fånga ljuset i höstmörkret

Varje höst ställer vi tillbaka klockan en timme och går in i vintertid. Det innebär ljusare morgnar men också att det blir mörkt tidigare på eftermiddagen. Trots att vi upprepat detta varje år sedan 80-talet kommer det ofta som en mindre chock. Många slås av tanken att de knappt hinner se dagsljuset efter arbetsdagen. För vissa av oss känns förändringen som en lätt nedstämdhet eller trötthet som kan vara svår att sätta fingret på – en känsla av att vara ur synk. Men varför påverkas vi så av ljus, och hur kan vi optimera vårt dagsljusintag under den mörka säsongen?

Dagsljuset påverkar både vår psykiska och fysiska hälsa genom att reglera kroppens dygnsrytm, även kallad cirkadisk rytm. Den här rytmen styr vårt humör, energinivåer och vår sömnkvalitet. När dagsljuset minskar ökar produktionen av melatonin, ett sömnhormon som gör oss trötta och ibland till och med nedstämda. Studier visar också att exponering för dagsljus har direkta hälsoeffekter, såsom minskad risk för depression och förbättrad stresshantering.

Kom ihåg att även korta stunder utomhus kan göra skillnad. Så passa på att fånga de värdefulla solstrålarna när tillfälle ges och hitta sätt att bjuda in dagsljuset i vardagen!

5 tips för att fånga ljuset

  • Cykel- eller promenadpendla till och från jobb. Om det är för långt, kan du promenera en bit av sträckan?
  • Kombinera förmiddagsfikan med en kort stund utomhus
  • Om du har möjlighet, jobba nära ett fönster för maximera chanserna till dagsljus
  • Jobbar du där det inte finns fönster, se till att minst en paus om dagen är utomhus eller investera i en ljusterapilampa som du använder 30 minuter till 2 timmar per dag, helst under förmiddagen.
  • Walk and talk. Har du vissa möten eller samtal som kan göras gåendes utomhus? Testa!

Varför är dagsljus så viktigt för hälsan?

  • Det gör oss piggare och vi får lättare att komma igång med dagen
  • Ljuset reglerar sömnrytmen. Får vi dagsljus tidigt på dagen ökar chanserna för en god nattsömn. God sömn = bättre återhämtning = bättre motståndskraft mot både stress och infektioner
  • Minskar risk för depression och nedstämdhet