Hoppa till huvudinnehåll

Användarnas egna berättelser

Här har vi samlat några exempel på hur människor kan få snabbt stöd och snabb behandling via Feelgood Plus. Du kan läsa om Micke som fick ont i ryggen efter en lång husrenovering och nu har blivit av med smärtan. Mona som fått hjälp med sitt knä som hon skadade under innebandyn. Maria som började känna av ålderns effekter och har sett över hela sin vardag och hälsa. Janne som får stöd för att hantera sin vardag med en sjuk pappa som behöver hjälp. Lisa som har kommit ur sitt stillasittande och hittat tid för träning.

snickare

Micke
Micke har i många år fixat och donat med renovering av sitt hus. Nu känner han av smärta och stelhet i rygg och axlar när han vaknar. Ländryggen är värst. Eftersom han jobbar som murare märks det på jobbet också. Mer och mer tid går åt till uppvärmning men smärtan ökar och gör extra ont i slutet av veckorna. När han kommer hem vill han bara vila och avlasta ryggen.

Genom Feelgood Plus kan Micke snabbt få kontakt med en sjukgymnast online, han får ett program för att öka rörlighet samt stärka bål. Micke påbörjar programmet och märker att han blir både rörligare och starkare.

Om detta inte hjälper finns möjligheten för Micke att göra en snabb diagnostik, inom 10 dagar (MR ländrygg) med specialistutlåtande. Därefter kopplas en fysioterapeut in för fysisk undersökning och Micke genomför tillsammans med fysioterapeuten behandlingar under två dagar. Han får dessutom ett program att arbeta med själv. Micke har fått hjälp att boka resa Riga T/R och två hotellnätter, denna kostnad anser Micke det vara värt att bli av med problemen. Micke är borta två till tre dagar från jobbet och fortsätter programmet på raster och hemma. 

innebandy

Mona 
Mona jobbar som snickare. Hon spelar innebandy 2 gånger i veckan på fritiden. I onsdags fick hon plötsligt ont i sitt högra knä under träningen. Knät gör ont både när hon böjer och belastar på det. Mona har fått sjukskriva sig från jobbet och väntar på en tid hos sin husläkare.

När Mona träffar läkare blir bedömningen att hon behöver göra en magnetröntgen. Väntetiden är ca 6-8 veckor. Mona kan inte jobba på grund av smärtan i knät och blir därför sjukskriven under hela perioden. Efter 8 veckor har Mona röntgat sitt knä, läkaren meddelar att hon behöver opereras. Remiss för operation skrivs direkt. Väntetiden på operation är nu ca 2-6 månader. Under tiden är Mona fortfarande sjukskriven då hon inte kan utföra sina arbetsuppgifter på grund av smärtan i knät. 
 
Hade Mona vänt sig till Feelgood Plus för kontakt med snabb operation, hade hon kunnat få en operationstid inom någon vecka och startat rehabiliteringen direkt. Därefter kunde Mona vara tillbaka på arbetet inom några veckor.

matlagning

Maria
Trots att det ibland är svårt att hinna med lyckas Maria få till lite träning under veckorna och hon är rätt bra på att promenera och röra på sig i vardagen. Men med åren har vikten ökat och hon funderar på vad det beror på. Flåset är också sämre trots att hon har samma nivå av motion. Nu tänker hon att det kanske skulle vara bra att diskutera med nån som kan mer om mat och generellt bra hälsa när man är lite till åren, men känner sig ung. Kanske borde hon sluta röka helt också … 

Via Feelgood Plus får Maria kontakt med en hälsocoach. Tillsammans går de igenom hennes vardag ur alla möjliga perspektiv: kost, sömn, avkoppling och träning. Hon får förslag på ett veckoprogram med kost, mer vardagsmotion och även yoga för att få bättre sömn. Efter ett par månader med stöd och idogt arbete i sitt program känner hon sig nu piggare i kroppen och peppad att få hjälp att sluta röka också.    

oro

Janne
Janne jobbar som ekonom på sedan några år. Han har just fått veta att hans pappa har fått demens. Nu behöver Janne ordna med flera praktiska delar för att underlätta för sin pappa, kontakt med kommunen, boende och sjukvården, vilket tar mycket tid och energi från honom. Det påverkar hans vardag, ger oro och är stressande för att få ihop det privata och hinna med jobbet. Samtidigt är detta inte arbetsrelaterat, Janne hinner normalt med sitt jobb, men den privata situationen omkullkastar hela livet.

Janne blir tipsad av sin kollega att via Feelgood Plus få kontakt med psykolog direkt. Tack vare att han kontaktade en psykolog och fick avlastande samtal och viktiga verktyg, upplever han nu att vardagen fungerar. 
 

hantlar och träningsband

Lisa
Lisa jobbar som säljare. Hon känner att hon inte orkar lika mycket som förr då hon var full av energi både på jobb och fritid. Dagarna på jobbet är hon rätt stillasittande, det blir mycket tid i bilen på väg till olika uppdrag i jobbet. Just stillasittandet gör även att hon har börjat känna lite ont i ryggen. Det hade hon inte tidigare när hon tränade. Kort sagt: Hon har svårt att hinna med träning i vardagen och är inte nöjd med sin kost. 

Tack vare att hon kontaktade en personlig tränare via Feelgood Plus fick hon hjälp med kostförslag och kosthållning och stöd i att hitta och möjliggöra träning i vardagen. Det bidrog till att smärtan i ryggen försvann och inte blev så allvarlig som den hade kunnat bli om han inte fått hjälp med att stärka kroppen i rätt skede.