Hoppa till huvudinnehåll
tre glas alkohol

Alkohol + påsk = sant?

Påsken är en högtid som för många innebär både glädje och samvaro, men också en ökad alkoholkonsumtion. Det är lätt att låta sig dras med i de sociala traditionerna, från påskmiddag till påskäggsjakt, där ett glas vin eller en kall öl och några nubbar ofta hör till. Faktum är att en stor del av befolkningen dricker mer än vad som anses som riskkonsumtion, och detta ökar särskilt under högtider som påsk. Men hur kan du göra mer medvetna val när det gäller alkohol under påsk?

Statistiken sätter ljus på alkoholen

En rapport från CAN visar att 41 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har ett riskbruk. Riskbruk är vanligare bland män, unga och boende i storstadsområden. Det visar även att ett hälsomässigt riskfyllt drickande är vanligt hos yrkesverksamma i Sverige, där 6 av 10 intensivkonsumerar. Intensivkonsumtion innebär att dricka större mängder alkohol vid ett och samma tillfälle; minst en gång i månaden.

Statistik visar även att drickande skiljer sig åt på flera sätt mellan män och kvinnor. Kvinnor löper i första hand risk att utveckla alkoholberoende, vilket innebär att de får ett starkt behov av att dricka alkohol regelbundet. Män, å andra sidan, är mer benägna att dricka stora mängder alkohol på kort tid för att bli berusade, vilket ökar risken för olyckor och skador.

Identifiera tryck och normer

Under påsken kanske du känner att alla runt omkring dig har ett glas i handen – och det kan kännas svårt att inte följa med strömmen. Men kom ihåg, det är okej att säga nej, eller dricka mindre mängd. Du behöver inte dricka för att vara en del av gemenskapen. Det handlar om att göra val som gynnar ditt välmående och att skapa en miljö där det är normalt att inte dricka, även om andra gör det.

Hantera påskens stress

Påskhelgen är en tid för att koppla av, men för många innebär det också en viss stress. Förberedelser, sociala förväntningar och traditioner kan göra att vi känner oss pressade, även om påsken för många är mindre ”tyngd” av förväntningar än julen. Många använder alkohol för att slappna av efter en hektisk vardag eller för att ”belöna” sig själv. Men det är viktigt att komma ihåg att alkohol kanske inte är den bästa lösningen. Det ger en tillfällig lättnad, men på lång sikt kan det faktiskt förvärra stress och oro.

Istället för att använda alkohol som en snabb fix, varför inte hitta andra sätt att varva ner? Ta en promenad i vårsolen, umgås utan alkohol eller bara ge dig själv en stund av lugn. Påsk handlar om att må bra, och det finns många sätt att njuta av helgen utan att känna att du måste dricka alkohol för att koppla av.

Så här kan du göra medvetna val under påsk:

Att påverka samhället och normer kan upplevas stort och övermäktigt. Du kan börja med dig själv och dina vanor och beteenden. Nedan följer lite tips om hur du kan få syn på hur din relation till alkohol ser ut och hur du kan påverka din konsumtion:

  • Gör ett självtest innan ledigheten drar igång för att få en bild av din alkoholkonsumtion. Ett självtest kan du göra i Feelgood-appen.
  • Bestäm redan innan hur mycket och ofta du ska dricka under ledigheten.
  • Prata med familj och vänner om alkoholdrickande under högtider. Hur ser de på era vanor och traditioner?
  • Fundera på om du verkligen behöver bjuda på alkohol när du umgås med vänner och bekanta, det finns massor av bra alkoholfria alternativ!
  • Gör aktiviteter som inte involverar alkohol.
  • Se till att ha goda alkoholfria alternativ!
  • Gör ett självtest igen efter en månad och jämför resultatet med ditt tidigare resultat.

 

Kom ihåg, din hälsa och dina val är viktiga. Påskhelgen handlar om att fira tillsammans, inte om att dricka mer än du egentligen vill. Ge dig själv möjligheten att fatta medvetna och hälsosamma beslut.

Vill du ha hjälp att minska ditt drickande, eller komma ur ett beroende?

Hör av dig till Nämndemansgården, en del av Feelgood.