Hoppa till huvudinnehåll
frågor och svar

Frågor och svar

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren för dig som anhörig. Här kan du hitta de svar du behöver för att förstå mer om beroende och vilket stöd som finns tillgängligt för dig.

Hur ska jag få min partner att sluta dricka?

Du kan inte få någon annan att sluta dricka, bryta sitt beroende eller ändra sitt beteende. Förändringen börjar alltid hos den enskilde. Det du som anhörig kan göra är att ta råd och stöd för att hantera de känslor som väcks hos dig, de beteenden och de strategier du skapar för att hantera vardagen. En del av lösningen är att du själv ber om hjälp. Om du vill veta mer så boka en Anhörigkonsultation.

Vad kostar anhörigstöd

Vi erbjuder olika tjänster för anhöriga, men vi rekommenderar att du börjar med en anhörigkonsultation á 45 min där du får stöd i din nuvarande situation och tillsammans med en anhörigbehandlare undersöka vilka behov som finns av fortsatt stöd. 

Kostnaden för en anhörigkonsultation är 900 kr och du kan få tid inom en vecka.

Kan man avboka?

Ja, du kan alltid avboka eller omboka vårt anhörigstöd upp 24 timmar innan avsatt tid.

Finns det möjlighet till anhörigkonsultation under kvällstid?

Nej, tyvärr. Vi erbjuder just nu enbart anhörigstöd dagtid, måndag – fredag.

Kan jag ta del av era anhörigtjänster om jag inte har en anhörig i behandling hos er?

Ja, våra tjänster är till för alla som är upplever att de har ett behov av stöd i sin situation som anhörig.

Finns det möjlighet till digitalt anhörigstöd?

Vårt anhörigstöd kan erbjudas både fysiskt på vissa orter och digitalt för dem som inte har möjlighet att ta sig till oss.

Kommer det jag säger att journalföras?

Anhörigkonsultationer journalförs inte. Anhörigstöd i form av enskilda samtal journalförs. Du kommer att skriva under ett samtycke till detta och du har alltid rätt att återkalla ditt samtycke. Som privatperson är det enbart du som kan hämta ut din journal.

Hur finansierar jag anhörigstöd?

Det finns tre valmöjligheter för att finansiera anhörigstöd via oss. Det ena sättet är privat finansiering, det andra är finansiering via din arbetsgivare. Det tredje sättet som du kan få hjälp med finansiering är via Socialtjänsten, kontakta din kommun för rådgivning.

Jag har barn under 18 som också är anhöriga, kan även de få hjälp genom er?

Nämndemansgården har inget anhörigstöd för personer under 18 år, men du kan alltid vända dig till din kommun för rådgivning.

Vi är två anhöriga, ska vi boka en gemensam konsultation?

Det går bra att boka en gemensam konsultation om ni anser att det passar just er.