Hoppa till huvudinnehåll
tummen upp

Operation Ortopedisk operation utan kö

Ladda ner Feelgood-appen i App Store eller Google Play.

Operationsköer kan vara långa, och under tiden kan du vara förhindrad att leva som vanligt och må bra. Feelgood Plus erbjuder snabb tillgång till ortopediska operationer. Operationerna utförs på utvalda specialistkliniker i Riga, genom vår samarbetspartner Swedish MedCare, med svensktalande personal på plats. Dessa operationer är tillgängliga enligt EU:s så kallade mobilitetsdirektiv som ger medborgarna rätt att söka vård i ett annat land inom EU.

Operationerna kostar inget extra jämfört med om du skulle opereras i Sverige. Du betalar endast resa till och från Riga i Lettland. Du har rätt att ansöka om en operation om du redan fått remiss i Sverige och står i kö. Skillnaden blir helt enkelt att du snabbare kan komma tillbaka till ditt rätta jag utan smärta och begränsad rörlighet.

Swedish MedCare (SMC) har under ett antal år byggt upp ett nätverk av specialister och specialistkliniker och erbjuder sjukvårdstjänster med spetsteknologi. Tjänsterna och specialisterna är kvalitetssäkrade av SMC:s rådgivargrupp av svenska specialister med lång erfarenhet. Orto Klinika är vårdpartner till bl a Lettiska OS-landslaget.

För att komma åt tjänsten behöver din arbetsgivare vara ansluten till Feelgood för företagshälsovård och ha aktiverat Feelgood Plus. Alla bokning gör du i Feelgood-appen.
 

Digitalt informationsmöte: Ställ frågor

För att anmäla intresse, besök vårdkö.se och anmäl dig till ett digitalt informationsmöte. På mötet deltar ortopedisk specialistkirurg, sjuksköterska och medicinska experter som kommer att ge mer information om tjänsten. De kommer att svara på eventuella frågor som ni har.

"Genom min arbetsplats och företagets avtal med Feelgood Plus så kom jag i kontakt med Swedish MedCare. Jag var i behov av en snabb operation men väntetiderna i Sverige var för långa. Från det att jag fick kontakt med Swedish MedCare och jag var opererad så tog detta knappt 2 veckor. Allting har gått snabbt och smidigt, de har hjälpt mig med precis allting runt om kring så som tåg, flyg, hämta på flygplats, boka hotell, köra mig till och från klinikerna osv., allting var bättre än min förväntan, d.v.s. högsta betyg på hela min upplevelse inkl. operation. 

Med facit i hand så om jag hade fått vänta på operationstid till Swedish MedCare och Svenska sjukvården och de haft lika långa väntetider så hade jag valt att åka till Riga för operation, det kan inte bli bättre än så här. Jag har blivit väldigt bra bemött med 100% service i alla lägen, och jag kan varmt rekommendera alla att ta kontakt med Swedish MedCare för att få hjälp av en mycket seriös klinik med personal." / Benny

”Jag blev röntgad för min skadade menisk och efter några försök till rehabilitering fick jag en remiss för operation av min vårdcentral. Tiden var lång för operation här, så jag använde Feelgood Plus där jag snabbt fick en tid för artroskopi. Efteråt hjälpte en sjukgymnast på Feelgood Plus mig så att kan ha fortsatt rehabilitering hemma. Men nu är jag tillbaka på jobbet!” Klas

Info om kostnadsfri vårdtjänst via Swedish MedCare

  • Swedish MedCare (SMC) erbjuder tillgång till snabbare och högkvalitativ specialistvård inom EU, utan extra kostnad.
  • Du får tid inom 6 veckor.
  • Vårdtjänsterna tillhandahålls på SMC:s partnerkliniker i Lettland, där behandlingar utförs av lettiska specialister.
  • Svensktalande personal arbetar på klinikerna.
  • Anmäl dig till ett digitalt informationsmöte på vårdkö.se, där du kan ställa frågor till medicinska experter och Feelgood Plus anslutna som har genomgått behandling hos SMC i Riga.
  • EU-medborgare har rätt till behandling och vård i andra EU-länder, med Försäkringskassan som täcker kostnaden.
  • SMC kommer att hjälpa till med all medicinsk dokumentation, vilket gör processen smidigare för patienten.

Frågor och svar

Ortopedisk kirurgi Via Feelgood-appen kan du ansöka om ortopediska operationer. Resan och operationen arrangeras av svensktalande personal från Swedish MedCare, som också inledningsvis skickar ansökan till Försäkringskassan för godkännande. EU: s mobilitetsdirektiv ger medborgarna rätt att söka vård i ett annat land inom EU och EES, liksom Schweiz. Den ortopediska operationen kommer att utföras av proffs på Orto Clinic i Riga. Svensk vård finansieras av den anställdes region (landsting) precis som om operationen utfördes i Sverige. Kravet är att du har en remiss från svensk sjukvård. Du betalar ingenting för operationen förutom resan till och från Riga. Kliniken i Riga skriver för närvarande inte remisser för ortopediska operationer.

För närvarande erbjuds endast ortopediska operationer på Orto Clinic i Riga.

Hur snabbt kan jag få en ortopedisk operation? Om du har en remiss och står i kö för (ortopedisk) operation får du vanligtvis en snabb hantering av ditt ärende.

Hur fungerar resan till Riga? När datumet för operationen har fastställts betalar du för din egen resa till Riga, i samråd med Swedish MedCare -koordinatorer. Du får stöd för att boka resan av Swedish MedCare -personal. Du kommer att hämtas på Riga flygplats/färjeterminal och vårdas under hela din vistelse av Swedish MedCare -personal. Du kommer att transporteras till flygplatsen/färjeterminalen efter operationen och några dagars rehab.

Om du har en partner, släkting eller vän som reser med dig, betalar han eller hon för resor, hotell och andra utgifter.

Vad händer före, under och efter operationen? Du skickar en ansökan via Feelgood Plus till Swedish MedCare, som kommer att kontakta dig när de får den. Personalen kommer att gå igenom alla steg med dig. Du och Swedish MedCare söker bland annat förhandsbesked från Försäkringskassan om att de kommer att godkänna operationen och ersättningsnivån. Efter godkännande ordnar Swedish MedCare din resa till Riga.

Vid ankomsten (på morgonen) kommer du in på kliniken för undersökning (röntgen) och andra tester som behövs innan anestesi. Normalt startar din behandling dagen efter och du kommer att stanna på kliniken tills du reser tillbaka till Sverige. Om du har problem med blodtryck eller andra underliggande komplikationer kan din vistelse ta längre tid.

Förutom operationen ingår minst 3-5 dagars rehabträning tre gånger om dagen med sjukgymnaster på kliniken i Riga. Du kan välja en längre rehabträning, men du måste betala för det själv. Du kommer att vara i kontakt med Swedish MedCare under din vistelse. Du får dokumentation på svenska som du tar med till din remitterande läkare. När du kommer hem kommer du att kontaktas av en vårdrådgivare från Feelgood Plus som kommer att följa upp din vistelse i Riga och se till att du har de medicinska kontakter du behöver för uppföljning (hänvisande läkare eller vårdcentral) och fortsatt rehab med en fysioterapeut.

Viktigt att du hanterar din sjukskrivning i samband med operationen - dvs. såsom du skulle hantera sjukskrivningen om du opererade dig i Sverige eller är sjukfrånvarande av annan orsak. Du sjukanmäler dig enligt den process som gäller hos din arbetsgivare och du ska ha ett sjukintyg från och med dag 8. Sjukintyget hanteras och utförs av din vårdcentral, husläkare eller remitterande läkare i Sverige.