Hur förbereder vi vår organisation för kriser?
Det förebyggande arbetet är viktigt. En väl implementerad krisplan, med framtagning av krisorganisation och handlingsplan samt utbildningar i krishantering, skapar en trygghet för alla i organisationen. Inom vissa branscher är det känt på förhand att anställda riskerar att utsättas för emotionell stress, t ex genom att exponeras för hot och våld eller att behöva fatta svåra beslut. Prebriefing kan då erbjudas för att förbereda medarbetaren inför påfrestningen. Genom att hålla utbildning i första hjälpen på din arbetsplats möjliggör du livsviktiga insatser och följer även det du som arbetsgivare är ålagd enligt Arbetsmiljöverket.
Det är viktigt att medarbetarna är medvetna om vilka risker som finns på arbetsplatsen och hur dessa på bästa sätt ska hanteras för att förebygga att olyckor sker. Krisplanen behöver vara väl förankrad hos medarbetarna och finnas tillgänglig så alla vet vad de ska göra om olyckan är framme. Det är också av stor vikt att det finns tillgång till livsuppehållande behandling och hjälpmedel som exempelvis hjärtstartare. Kunskap inom hjärt-lungräddning och första hjälpen kan vara skillnaden mellan liv och död om olycksfall med personskada inträffar. Förutom olycksfall kopplat till olyckshändelser rapporterar ambulanssjukvården i Sverige årligen 5 000 fall av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus.
Vi på Feelgood kan hjälpa er att bli väl förberedda, genom riskbedömning, krisplan, implementering, utbildning och krisstöd.