Hoppa till huvudinnehåll
klocka

Rutiner hjälper i det nya normala 

Våren skakade om oss rejält och nu är hösten här, och förhoppningsvis har vi börjat vänja oss vid det nya normala. En plan A blir en plan B som blir en plan C som blir framskjuten, flyttad på, avbruten, avbokad. Inget är längre konstigt för oss, kan det kännas som. 

I stunder av konstant förändring är det bra om de dagliga rutinerna och grundläggande delarna i livet ändå är de samma och görs så som vi är vana vid. Med dem skapar vi en trygghet och ett lugn som hjälper oss genom en höst med mycket snabba skiftningar. 

Vare sig du jobbar eller pluggar hemma, är på kontoret eller i skolan, försök att peta in tipsen nedan i din vardag för att känna dig rustad både fysisk och mentalt inför och under hösten. 

  • Gå upp samma tid varje dag. 
  • Ta tid för paus och vila. Att jobba hemma kan göra att du ”bara kör på” och glömmer att vila. Sätt timer på 25 minuter, jobba effektivt och ta sedan en mikropaus. Har du ett pågående möte som tillåter, föreslå att ni tar en paus ihop, brukar vara mer uppskattat än vad vi tror. 
  • Ät lunch. Kan låta som en onödig uppmaning, men det är viktigare än du tror att ha regelbundna måltider. Både för känsla av normalitet och för att hålla en jämn energi i kroppen och knoppen. Håll dig så nära normal lunchtid som möjligt och ät mat som du mår bra av.
  • Se till att få någon form av social kontakt varje dag. Kanske kan arbetsgruppen ha skypefika på förmiddagen? Boka facetime-middag med en äldre släkting.
  • Logga ut. Avgränsa jobb från fritid - en svår uppgift när en del av oss jobbar hemma.  Bestäm dig för när du ska jobba och när du ska vara ledig och försök att följa planen. 
  • Gå och lägg dig samma tid varje dag.

Ta hand om dig!